Kinderrechten worden geschonden bij grens Verenigde Staten

Mij is gevraagd om naar aanleiding van de immigratierel in de Verenigde Staten mijn mening te geven omtrent het zerotolerancebeleid van President Trump.

‘’ “Het verdrag dat een kind enkel van zijn ouders mag worden gescheiden als het kind in direct gevaar is wordt bij de grens van de VS grootschalig geschonden” – Marc Dullaert

Zerotolerancebeleid VS

Het zerotolerancebeleid is in de Verenigde Staten doorgevoerd door President Trump. Dit heeft tot ernstige gevolgen voor migranten geleid. Steeds vaker worden door dit beleid migranten die de Verenigde Staten in willen in hechtenis genomen. Echter zorgt dit voor een probleem bij kinderen. Deze kinderen mogen namelijk niet in de gevangenis verblijven en worden daardoor elders opgenomen.

Sinds begin mei alleen al zou dit al gaan om 2.342 kinderen! Het blijkt dat ouders niet eens meer gedag mogen zeggen. Ze worden meteen van hun kinderen gescheiden. Het is vreselijk voor de ouders maar het ook echt een schadelijke nachtmerrie voor de kinderen. Ze hebben iemand die ze vertrouwen in een onbekend land en bij hun ouders voelen ze zich veilig. Nu worden deze bijna direct van hun gescheiden, wat uiteraard niet goed is voor het kind.

Ouders en kind moeten in sommige gevallen wel gescheiden worden. Denk aan kindermishandeling. Het kind moet je in dit geval beschermen en deze in een veilige omgeving onderbrengen.

Maar ik vind dat dit in deze gevallen totaal niet aan de orde is. Er is hier sprake van grootschalige en structurele schendig van de kinderrechten. Van deze praktijken heeft president Trump aangegeven dat deze op korte termijn zullen worden beëindigd. Maar helaas is dat voor erg veel kinderen al te laat en dit kan zeker traumatische gevolgen voor ze hebben, welke op latere leeftijd tot problemen zullen leiden. Dit kan bijvoorbeeld zijn moeite met leren of gedragsproblemen. Ook niet ongekend in zulke situaties zijn angstaanvallen en depressies. Hoe jonger het kind, des te groter het trauma.

Marc Dullaert, bestuursvoorzitter KidsRights

Marc Dullaert, voormalig kinderombudsman van Nederland, is de voorzitter van internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights en keurt deze behandeling ten zeerste af. ‘’Kinderrechten moeten los staan van welke politieke kleur dan ook’’, aldus Dullaert.

Internationaal verdrag voor de rechten van het kind

De Verenigde Staten is een van de twee landen die het internationale verdrag voor de rechten van het kind heeft ondertekend, wist u dit? Dat maakt het alleen maar erger!
Dat het kind niet zomaar van zijn of haar ouders mag worden gescheiden is in dit verdrag opgenomen.
Enkel wanneer het kind in direct gevaar is mag het uit het gezin worden gehaald.

“Bij de Amerikaanse grens wordt het internationale verdrag voor de rechten van het kind nu structureel en grootschalig geschonden” – Marc Dullaert

Uiteraard is dit al iets wat mis is met het zerotolerancebeleid van de VS, maar daar houdt het niet op. De kinderrechten worden grootschalig geschonden bij de grens van de VS, maar dit wordt ook nog eens bewust gebruikt voor politieke doeleinden. Ik vind dat de kinderrechten los zouden moeten staan van welke politieke kleur dan ook.